Литекс победи с 5:0 Локомотив Мездра при гостуването си от първия кръг на А група за сезон 2009/10. „Оранжевите” показаха добра форма, и след загубата от Левски миналата седмица за Суперкупата, демонстрираха, че са си взели поуките. Станимир Стоилов и момчетата му обаче нямаха сериозна заплаха в днешния мач, в който отборът на Локо Мездра бе доста апатичен и с нищо не пролича, не е готов за тежките битки от есента.

Литекс подхвана своя съперник още от първата минута и се нуждаеше само от шест, за да мине голлинията. 17-годишният Георги Миланов реализира дебютно попадение в елита, при това след страхотен изстрел от 15-16 метра.

Уилфред Нифлор, който пропусна Суперкупата, но днес бе на линия, се разписа в деветата минута, когато Барт центрира отдясно, Янев спря топката, но не успя да я засече във вратата, но това стори притичалият зад него Нифлор.

Локо Мездра се посъбуди, вече след като получи два гола във вратата си, и в средата на полувремето стигна до две добри положения пред Урош Голубович. Шанс не достигна на Страти Илиев и в двете ситуации, като в най-чистата той бе изведен от Страхил Попов. Попов дебютира за Локомотив като преотстъпен именно от Литекс и направи добър мач, въпреки поражението. Тимът от Мездра получи неприятен удар в 32-та минута, когато капитанът на отбора Предраг Пажин принудително напусна заради травма.

Друг преотстъпен футболист в състава на Локомотив – Исмаил Иса от Левски – имаше възможност пред себе си в 35-та минута, след като финтира Пламен Николов, навлезе в наказателното поле, но ударът му бе париран от Голубович.

Влезлият като резерва на Пажин Милчо Макенджиев фаулира Ивелин Попов само минута по-късно, и реферът Николай Йорданов не се поколеба да даде дузпа за Литекс. Ивайло Петков не трепна от бялата точка и така ловчанлии се оттеглиха с класическа преднина на почивката.

Второто полувреме премина доста по-спокойно, като Литекс вече не се хвърляше толкова в атака, а контролираше топката и залагаше на контраатаките. Още в началото на частта Светослав Тодоров направи повторен дебют в А група, като замени Ивелин Попов.

В самия край на двубоя Литекс успя да реализира още две попадения, първо чрез Нифлор, който засече центриране като по конец от Йеленкович. Светльо Тодоров също записа името си сред голмайсторите в 88-та минута, когато самият той намери Нифлор, който комбинира с Диего, а той отново върна към Тодоров, който на празна врата отбеляза за крайното 5:0.